Ravioli recepten

Alles over Ravioli recepten

Ravioli recepten bestaan al eeuwen en zijn eigenlijk ontstaan doordat overblijfselen van de vorige dag werden gebruikt als vulling voor de pasta. Het gebruiken van overblijfselen is natuurlijk iets typisch Italiaans en leidt vaak tot de lekkerste recepten. Ravioli is dus een gevulde soort pasta en de meeste ravioli recepten worden geserveerd met een pastasaus of met bouillon. Bovendien wordt ravioli in verschillende varianten gemaakt. Vaak is ravioli vierkant, maar je moet niet verbaasd op kijken als je ronde varianten tegenkomt of zogenaamde ‘mezzelune’. Deze laatste variant is in de vorm van een halve cirkel, oftewel de letterlijke vertaling van het woord ‘mezzelune’ halve maan.

De eerste aanwijzingen over ravioli zijn gevonden in aantekening van de handelaar Francesco di Marco. Francesco di Marco was in de 14e eeuw een handelaar afkomstig uit de Toscaanse stad Prato. Later in deze eeuw zijn er ook aantekeningen over ravioli recepten gevonden in Venetië. Pas halverwege de 16e zijn de eerste bewijsstukken gevonden dat ravioli ook in Rome werd gegeten. Bartolomeo Scappi serveerde ravioli destijds samen met gekookte kip. Dan zijn de hedendaagse ravioli recepten toch heel anders dan het recept van Bartolomeo.

Het leuke van ravioli recepten is dat je op talloze wijze kan variëren met de vulling van de ravioli, dit geldt eigenlijk natuurlijk voor alle pasta recepten. De vulling van ravioli kan dus bestaan uit een traditionele hoofdrolspelers zoals vlees, spinazie, ricotta of combinaties hiervan. Maar tegenwoordig wordt ravioli met nog heel veel andere lekkere ingrediënten gevuld. Voorbeelden hiervan zijn paddenstoelen, pompoen, maar ook truffel en kreeft. Hierdoor heeft iedere ravioli recept zijn eigen unieke smaak die past bij de tijd van het jaar of de locatie waar je je op dat moment bevindt.

Steeds vaker zie je ook ravioli recepten op de menukaart staan van restaurants in het hogere segment. Logischerwijs wordt de ravioli hier op iets luxere wijze gevuld en zie je truffel, kreeft en ook kwarteleitjes regelmatig op de kaart staan. In minder luxe restaurants worden de ravioli recepten vaak geserveerd in een botersaus, maar ook in bouillon en natuurlijk ook gewoon in een vertrouwde pastasaus. Ieder restaurant heeft ook vaak zijn eigen ravioli recept waarin het is gespecialiseerd.

Ravioli maken

Natuurlijk is het ook ontzettend leuk om zelf je eigen ravioli recepten te maken. Hiervoor moet je natuurlijk goed bedenken wat voor soort vulling je wilt gaan maken, maar daarnaast is het erg vergelijkbaar met het maken van verse pasta. Van meel, eieren, zeezout en wat olijfolie maak je eerst het pastadeeg. Vervolgens leg je de vulling op het deeg en maak je de vorm van de gewenste soort ravioli. Daarna nog even koken en voordat je het weet staat er een heerlijk ravioli recept uit eigen keuken voor je.

Voor het maken van raviolideeg gelden dezelfde regels als voor het maken van ‘normaal’ pastadeeg. De hoeveelheden die je per persoon dient aan te houden zijn 100 gram meel en 1 ei. Verder voeg je een snufje zeezout en een heel klein scheutje olijfolie toe.

Bij het maken van ravioli helpt het om gebruik te maken van een houten ondergrond om het raviolideeg op te maken. Leg het meel in de vorm van een cirkel en zorg ervoor dat de hoogte aan de buitenkant iets hoger is dan in het midden. Breek de eieren en leg deze op het deeg. Doordat de randen aan de buitenkant wat hoger zijn, krijgt het ei niet de kans om eruit te lopen. Voeg nu ook een klein beetje zout en wat olijfolie toe. Roer met de toppen van je vingers een klein beetje meel van de buitenkant door het ei. Voeg steeds een beetje extra meel toe en binnen 1 tot 2 minuten heb je het deeg gereed om te kunnen kneden. Kneed het deeg in 10 minuten tot een mooie elastische substantie. Het raviolideeg is perfect als je dit zachtjes kan indrukken en gelijk terugveert in de oorspronkelijke vorm. Zodra dit het geval is, wikkel je het raviolideeg in een stukje vershoudfolie en laat je dit 20 minuten rusten in de koelkast. Terwijl het deeg voor je ravioli recept lekker ligt te rusten, kun je natuurlijk zelf gewoon verder met het maken van de vulling en de saus.

Als het deeg voldoende heeft gerust, kun je verder met het maken van de ravioli. Afhankelijk van hoeveel deeg je hebt gemaakt, kun je ervoor kiezen om het in gedeeltes uit te rollen met de pastamachine. In dat geval kun je gewoon een stuk of meerdere stukken van gelijke grootte van het deeg afsnijden. Installeer de pastamachine, strooi wat meel over de machine en wrijf ook het raviolideeg nog even goed in met wat meel. Draai het deeg in eerste instantie vijf keer door de machine op stand 0. Het deeg wordt hierdoor wat soepeler en dat helpt naarmate de machine het deeg dunner moet draaien. Vervolgens draai je het deeg 1x op stand 1, 2, 3 net zolang tot dat je bij stand 7 of 8 bent. Dit is namelijk een mooie stand voor raviolideeg. Het raviolideeg mag namelijk iets dunner zijn dan het deeg van ‘normale’ pasta. Doordat het deeg iets dunner is, proef je de vulling extra goed en dit maakt je ravioli recept extra lekker.

Zodra het deeg voor de ravioli de juiste dikte heeft, kun je de ravioli vullen. Hiervoor leg je wat vulling op het deeg en vouw je het deeg vervolgens luchtdicht af. Druk de ravioli goed aan, zodat je zeker weet dat er geen vocht in de ravioli loopt, zodra je deze kookt. De randen van de ravioli kun je eventueel met wat eigeel insmeren, zodat de ravioli wat beter dicht.

Ravioli vulling

Het maken van de ravioli vulling is niet bijzonder lastig. In ravioli vulling wordt vaak gebruik gemaakt van ricotta, omdat dit een kaassoort is met een stevige textuur en die lekker compact is. Ricotta kun je eenvoudig op smaak brengen met verse kruiden, door hier een andere kaassoort aan toe te voegen zoals Parmigiano Reggiano, Grana Padano of geitenkaas of door deze te verwarmen met een ander onderdeel van de vulling. Als je ervoor kiest om ravioli met paddenstoelen, champignons of spinazie te maken, dan kun je deze onderdeel verwarmen in een koekenpan samen met de ricotta. Zodra de temperatuur van de vulling weer afneemt, wordt de vulling weer stevig en compact, zodat deze eenvoudig kan worden toegevoegd aan de ravioli. Voor de vulling kun je natuurlijk ook kruidig gehakt gebruiken of een groente die dezelfde textuur kan aannemen als de riccota. Pompoen is een goed voorbeeld van een groente die op smaak kan worden gebracht en daarna gepureerd, zodat deze lekker stevig wordt en ideaal is voor de ravioli vulling.

Ravioli saus

Ravioli kan met verschillende sauzen worden geserveerd. In Italië wordt ravioli vaak geserveerd in een diep bord met daarin wat zelfgemaakt bouillon. Het trekken van verse bouillon is dus een prima manier om de ravioli te begeleiden. Een andere saus die vaak wordt gebruikt in combinatie met ravioli is een botersaus. Hiervoor laat je de boter zachtjes op het vuur staan, zodat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Terwijl de boter smelt, kun je deze op smaak brengen met salie, maar bijvoorbeeld ook met hazelnoten. Dit laatste geeft je natuurlijk echt het gevoel van de herfst. En natuurlijk kun je ravioli ook gewoon serveren met een lichte pastasaus. Vooral als je de ravioli hebt gevuld met vlees, dan smaakt dit altijd erg lekker.

Ons favoriete ravioli recept

Nadat je dit allemaal hebt gelezen, weet je inmiddels veel meer over het ontstaan van ravioli, wat de traditionele Italiaanse ravioli recepten zijn en ook niet geheel onbelangrijk hoe je zelf je favoriete ravioli recept kunt maken. Ons favoriete ravioli recept is een ravioli gevuld met Ricotta en een klein beetje Gorgonzola. Deze vulling wordt op smaak gebracht met wat nootmuskaat en natuurlijk mag wat zeezout en vers gemalen peper ook niet ontbreken. Met dit ravioli recept kun je de keuze maken voor 2 verschillende soorten saus. Een simpele saus op basis van wat room en Gorgonzola doet het in dit recept erg goed. Op deze manier gebruik je de Gorgonzola op twee manieren en dat is natuurlijk altijd erg leuk.

Een simpele variant van dit ravioli recept is om de Gorgonzola niet te gebruiken voor de saus maar voor de vulling van de ravioli. Hierdoor gebruik je even veel Gorgonzola, maar verwerk je deze in de ravioli zelf. De smaak van de vulling wordt hierdoor extra krachtig, terwijl het bovenstaande recept juist iets verfijnder is en subtieler smaakt. In het aangepaste recept vervang je de roomsaus door een zelfgemaakte bouillon. Ons favoriete ravioli recept smaakt natuurlijk met een lang getrokken bouillon. Heb je nog nooit eerder zelf bouillon gemaakt? Gebruik ongeveer 300 gram vlees met het bot eraan per liter vocht en voeg hier groente naar smaak aan toe zoals bleekselderij, ui, wortel, prei en natuurlijk ook kruiden zoals peterselie, tijm en laurier. Zorg ervoor dat de inhoud van de pan nooit kookt, maar altijd tegen de kook aan is. Laat een paar uur staan en breng verder op smaak met peper en zeezout. Met een zelf gemaakte bouillon maak je gegarandeerd het aller lekkerste ravioli recept.

Meer lekkere ravioli recepten

Met ravioli recepten kun je dus op heel veel verschillende manieren variëren. Zoals je hebt kunnen lezen is ravioli met Gorgonzola ons favoriete ravioli recept, maar naast dit recept zijn er natuurlijk nog veel meer heerlijke ravioli recepten. Om te beginnen is er natuurlijk het basisrecept voor ravioli. Op basis van de omschrijving hierboven weet je hoe je lekker raviolideeg kan maken, de volgende stap is om tot een eenvoudig maar smaakvolle ravioli te komen. Ricotta vormt bijna altijd de basis voor de vulling van de ravioli. Voor het basisrecept is het eigenlijk alleen een kwestie van het op smaak brengen van de ricotta. De meest eenvoudig manier hiervoor is door simpelweg zeezout, vers gemalen peper en nootmuskaat aan de ricotta toe te voegen. Als je de vulling proeft voordat deze op smaak is gebracht en je doet dit ook nadat je de ingrediënten hebt toegevoegd, dan merk je gelijk het grote verschil. Serveer de ravioli is wat zelf gemaakte bouillon en je hebt een super simpel maar ontzettend smaakvol ravioli recept.

Ravioli met ei

Ravioli gevuld met ei is een recept wat je eigenlijk alleen tegenkomt in chique restaurants of te zien is in televisieprogramma’s. De reden hiervoor is simpel want de bereiding van dit ravioli recept is erg technisch en enige vorm van vakmanschap is hierbij erg gewenst. Ook voor dit gerecht met ravioli met ei begin je feitelijk met het basisrecept voor ravioli. Maak eerst mooi elastisch raviolideeg en maak een vulling van ricotta. Een eitje smaakt altijd erg lekker in combinatie met kaas of met een zuurtje. Wat je kunt doen is de vulling van de ravioli daarom op smaak brengen met flink wat Parmigiano Reggiano en een klein beetje citroensap toevoegen. Denk maar aan een gepocheerd eitje, dit wordt namelijk ook altijd gemaakt met een drupje azijn in het water. Als je tevreden bent over de smaak van de vulling, dan vul je het raviolideeg logischerwijs met de vulling. In tegenstelling tot andere ravioli recepten maak je dit keer geen bolletje van de vulling, maar maak je juist een kuiltje in de ricotta. De eierdooier kan nu in het kuiltje worden gelegd, zodat deze mooi in de ravioli kan worden ingeklemd. De dooier is sterker dan je denkt, dus je kunt het raviolideeg hier gewoon overheen leggen zonder dat de dooier breekt. Zorg ervoor dat zodra je het deeg op de ravioli legt er geen lucht meer in zit. Leg de ravioli voorzichtig in kokend water en zodra de ravioli drijft, is deze gaar. Geef het eigeel nog een klein beetje tijd om warm te worden, want een rauw ei is natuurlijk niet lekker. Houd er rekening mee dat het eigeel wel vloeibaar blijft, want ravioli met een volledig gekookte eierdooier is natuurlijk niet lekker. Ravioli met ei is een erg technisch recept, maar daarom is het des te leuker als het lukt om dit recept perfect klaar te maken. Kortom, een bijzonder gerecht.

Ravioli met gehakt

In tegenstelling tot veel andere ravioli recepten wordt ravioli met gehakt niet gevuld met ricotta, maar met de naamgever van dit recept, namelijk gehakt. Aangezien het gehakt het belangrijkste ingrediënt is van dit recept, moet je ervoor zorgen dat je het allerbeste gehakt haalt bij de slager en dat het gehakt perfect is gekruid. Voor dit ravioli recept gebruiken wij zelf bijna altijd kalfsgehakt. Kalfsgehakt is lekker zacht van smaak en heeft een mooie lichte textuur. Het gehakt kan op verschillende manieren op smaak worden gebracht, maar het is hierbij belangrijk dat het gehakt in dit recept mooi in balans is met een lichte tomatensaus. De basis ingrediënten die je voor het kruiden van het gehakt kan aanhouden zijn zeezout, vers gemalen peper, Parmigiano Reggiano kaas, een teentje knoflook, een sjalotje en een klein beetje tomatenpuree. Het toevoegen van broodkruim en een eitje is niet nodig, want door het toevoegen van de tomatenpuree behoudt het gehakt zijn zachte textuur. En voor dit ravioli recept is dat ook precies de bedoeling. Voor het kruiden van het gehakt verwarm je de fijngesneden sjalot en knoflook in de koekenpan, zodat de smaak goed loskomt. Vervolgens voeg je ook de tomatenpuree toe, zodat de smaak hier goed intrekt. Daarna is het nog slechts een kwestie van het mengsel in het gehakt kneden, zeezout, peper en de Parmigiano Reggiano kaas toevoegen. Als je zeker wilt weten of de smaak van het gehakt goed genoeg is voor dit ravioli recept, kun je natuurlijk gewoon een klein beetje in de pan bakken en proeven of het lekker genoeg is. Dit is een handig trucje wat je de mogelijkheid geeft om eventueel nog extra kaas, zout of peper toe te voegen, want je wilt natuurlijk voorkomen dat zodra je dit ravioli gerecht op tafel zet er teleurstelling is over de smaak. Als je tevreden bent over de smaak van het gehakt, dan kun je de ravioli hiermee vullen en is het tijd om een smaakvolle tomatensaus te maken. De saus bij dit ravioli gerecht is eenvoudig te maken met een teentje knoflook, een sjalot en wat tomatenpuree. In dit recept is de met gehakt gekruide ravioli de hoofdrolspeler en vervult de saus slechts een ondersteunende rol. Maak het gerecht af met door er wat Parmigiano Reggiano kaas overheen te raspen en natuurlijk te garneren met een blaadjes basilicum. Traditionele Italiaanse smaken van gehakt, tomatensaus en kaas worden op deze manier op een moderne wijze gevangen in een heerlijk ravioli recept.